Producció vertical d'una peça de roba

Producció vertical d'una peça de roba

En un inici estàvem venent les dessuadores i camisetes a través d’una plataforma web anomenada Printful. 

Aquesta plataforma s’encarregava de tot: brodat i enviament de les peces. Nosaltres només havíem de connectar-la al web.

Tot i que hi ha moltes coses positives, els inconvenients que ens trobaven i no ens agradaven eren els següents:

  • Dessuadores d’estampació, és a dir, que són d’una marca genèrica i senzillament s’hi estampa o broda el disseny. 
  • Poc control del procés de fabricació i brodat
  • Producció a Barcelona (positiu), però també a altres punts del món. No es crea un impacte positiu a la comunitat local.

Ens agradaria que el projecte d’Eleus, més enllà de la lluita contra el càncer, pogués tenir un impacte positiu en altres àmbits socials. És per això que vam decidir embarcar-nos en el procés de crear una dessuadora de zero, sense tenir-ne experiència de res.

T’expliquem tot el procés!

 

1. Trobar una fàbrica o taller tèxtil

El primer que vam fer va ser buscar una fàbrica on es pogués crear la nostra roba en produccions bastant assequibles, tant econòmicament com de volum.

Al no tenir cap mena d’experiència en el sector i no tenir massa clar què és el que s’havia de buscar exactament ni els costos aproximats de producció, ens va costar definir quines opcions eren bones i quines no ens sortien a compte. 

S’ha de tenir en compte que moltes fàbriques demanen una comanda mínima de 300 unitats, cosa que nosaltres no podem assumir. 

Un altre punt en contra era que moltes fàbriques estaven situades fora Catalunya, i això no ens acabava de convèncer, ja que volíem que fos una producció local.

Les alternatives que teníem eren les de comprar dessuadores, camisetes o altres peces de roba ja fetes i canviar-los les etiquetes per les nostres, però en aquest cas no tindrien la personalitat ni el valor que els hi volem donar.

Per sort, després de molt buscar vam topar-nos amb la Fundació Roure, una entitat sense ànim de lucre que treballa amb persones en risc d’exclusió social. Una de les activitats que duen a terme en la reinserció laboral i aprenentatge d’un nou ofici, és la del taller de costura i confecció de roba.

Vam programar un dia per visitar-los, conèixer tot el que feien i mirar si encaixàvem uns amb els altres.

No ens va costar gaire decidir que volíem que Eleus formés part d’aquest projecte: volíem que ells ens fessin la producció de la nostra roba.

D’aquesta manera, a part de destinar els beneficis en la lluita contra el càncer, també col·laborarem directament en un projecte social, ajudant a moltes altres persones.

2. Tenir una mostra de la peça que es vol fabricar

Un cop triat el lloc on fabricarem les peces de roba, en aquest cas una dessuadora amb caputxa, hem de triar una peça de referència. És a dir, una dessuadora que tingui les característiques que nosaltres volem per tal de copiar-la i, sobretot, millorar-la. 

A partir d’aquesta referència es poden fer les modificacions i adaptacions que es vulguin, creant una peça única.

3. Triar, trobar i comprar el teixit i materials amb el que es volen fabricar

Un cop es té la peça de referència, s’ha de desglossar els seus materials: bàsicament el teixit, els cordons de la caputxa, els capçats (“herrete” si miraves Phineas y Ferb) i canalé (la tela que normalment hi ha a la cintura i als punys). 

Aquests materials s’han de cercar externament al taller. Tanmateix, des de la pròpia Fundació ens van facilitar els contactes per aconseguir els teixits i canalés amb un proveïdor de Mataró, Cotexmo, que treballen amb tot tipus de teixit, entre els quals de reciclats i respectuosos amb el medi ambient. 

Això, per nosaltres era un altre punt afegit i un altre argument a favor en la fabricació pròpia de les dessuadores. 

En aquest cas, havíem de decidir els colors i el tipus de tela que volíem per les dessuadores…sort que ens vau ajudar!

Respecte a la resta de materials, els cordons els hem comprat en una botiga de Barcelona i els capçats malauradament els vam comprar per internet (Spoiler: al final no els hem fet servir)

També s’ha de tenir en compte de posar una etiqueta al coll amb la talla i amb la marca, a més de tenir una etiqueta amb la composició dels teixits. Aquestes les hem demanat per internet a una empresa externa. Si algú coneix alguna empresa de proximitat que ens ho pugui fer que no dubti a enviar-nos el contacte!

4. Fer el patró de la peça de roba

    En aquest cas, des del mateix taller s’encarreguen de disseccionar i analitzar la peça de mostra per tal d’identificar com està feta i poder crear-ne un patró de referència de les diferents parts.

    Per part nostra, no va fer falta que féssim res.

    5. Trobar un tallador de teixit per donar forma al patró

      Un cop es té el patró i el teixit de mostra, s’ha de retallar amb les formes corresponents abans no es puguin unir i confeccionar la peça.

      Per fer aquest talls, es va portar a un taller extern que col·labora amb la Fundació Roure, per part nostra aquí tampoc va fer falta fer-hi res.

       

      6. Fer la confecció del prototip al taller

        Per poder fer la confecció del prototip, el que havíem de fer nosaltres era agafar tot el material recopilat al pas 3, portar-los-hi al taller i que fessin el prototip.

        Sembla senzill, però la realitat és que el primer entrebanc que ens vam trobar va ser que els transportistes no van portar els teixits al taller de Barcelona, sinó que ho van portar a Banyoles. Bàsicament, en comptes de fer 30km, en van decidir fer 90km. 

        Al final el nostre proveïdor (Cotexmo) va parlar amb els transportistes i ho van arreglar tot per tal que arribés al taller. 

        Un cop van tenir tot el material al taller, es va poder crear el prototip sense cap contratemps extra. Només ens quedava revisar-lo i assegurar-nos que tot estigués correcte. 

        Vam demanar un parell de modificacions i de seguida ens les van fer per revisar-ho altre cop.

        Finalment, vam donar el vistiplau al prototip.

        7. Producció final→Pas 3 i 6 multiplicat pel nombre d’unitats que es volen crear.

          L’últim pas que quedava per fer era el de la producció final. Això significa repetir la recopilació de materials, i fer la confecció de totes les unitats al taller. 

          Aquí la dificultat radicava en calcular la quantitat de material correcte per tal de fer tota la producció, tenint en compte els diferents colors i que el teixit es demanava a través de peces de 40-50m (per cada dessuadora es necessiten uns 2 metres).

          També s’havia de tenir en compte que tot arribés al taller al mateix temps i correctament, sense cap imprevist, sobretot amb les etiquetes i altres elements que s’havien encarregat i fet a mida per internet.

          Finalment, des del taller van rebre tot el material, i van fer la producció final de 100 unitats. 

          Aquestes són dessuadores bàsiques, és a dir que no tenen cap brodat ni dibuix. 

          Cost total de fabricació de cada dessuadora (aproximat): 25’95€

          8. Personalitzar la peça: Brodar o serigrafiar

            L’última passa que ens queda per fer de tot el procés de fabricació, és dotar la peça de personalitat. Ja sigui amb una frase, amb el logotip o amb un dibuix, la idea és fer aquesta peça encara més única i que transmeti el missatge d’Eleus.

            Aquí els costos són variables segons si es vol brodar (cosir) o si es vol serigrafiar (“pintar”), i també segons la quantitat i mida del brodat/serigrafia.

            En aquest cas, hem confiat en l’empresa local Berdi per fer el brodat de les dessuadores.


            Així doncs, aquest és el camí que s’ha recorregut durant els últims mesos per aconseguir crear una producció de 100 dessuadores de qualitat, amb un impacte social doble i feta amb materials respectuosos amb el medi ambient. 


            Hem après moltíssim durant aquest trajecte, i si aquesta producció té una bona acollida esperem poder fer-lo moltes més vegades amb dissenys i colors diferents. Això si, millorant en cada un dels processos per aconseguir cada vegada un millor producte!

            Regresar al blog